Proces mrożenia

Producent żywności mrożonej
Produkty mrożone dzięki swoim zaletom zyskują coraz większą popularność, zwłaszcza w nowoczesnych społeczeństwach, w których ceni się czas i wygodę przygotowywania posiłków, a także zwraca się uwagę na ich wartości odżywcze. Proces zamrażania produktów żywnościowych dzieli się na kilka etapów:

Selekcja produktów Na tym etapie produkty są starannie dobierane pod kątem wysokiej jakości. W efekcie do zamrażania trafiają najlepsze produkty.
Przygotowywane do mrożenia produkty przeznaczone do zamrożenia są myte i krojone. W przypadku np. niektórych warzyw, owoców i mięsa stosuje się tzw. blanszowanie (kilkuminutowe nagrzanie w temp. 85-100 stop. C w wodzie lub parze wodnej) w celu zatrzymania enzymów tkankowych, co zapobiega np. odbarwieniu warzyw oraz utracie wartości smakowych i aromatycznych.
Mrożenie polega na gwałtownym schłodzeniu produktu do temperatury poniżej -18oC i odwodnieniu produktu, wskutek przemiany wody w lód. Proces ten odbywa się w specjalnych tunelach chłodniczych, gdzie produkty zamrażane są w np. w locie w strumieniu bardzo zimnego powietrza (warzywa, owoce). W całym procesie wytwarzania mrożonej żywności przestrzegane są bardzo surowe normy jakościowe, co gwarantuje zachowanie wartości odżywczych i smakowych oraz minimalne straty witamin.
 


 
 
Copyright © 2010  Abel Sp. J.
Projekt i realizacja KAMPEKI